Et friskt pust til haven

Trænger din have mildest talt til en overhaling? Har du ikke penge til at hyre en havearkitekt og en armé af anlægsgartnere? Vil du gerne selv gå i gang med haveprojektet, men aner du ikke, hvor du skal starte? Her får du nogle nemme tips til, hvordan du får en have, dine naboer vil være misundelig på.

Ryd op i rodet

Måske synes du, at det er uoverskueligt at gå i gang med at skabe en dejlig have. Det behøver dog slet ikke at være så svært, og præcis som hvis du skulle i gang med et projekt indendørs, anbefaler vi, at du starter med at rydde op. Hvis værktøj og haveredskaber ligger og flyder, skal de tilbage på deres pladser. Når du finder noget, der ikke har en plads, skal du enten finde en plads til det, hvis det er noget, du har brug for, ellers smid det ud, eller aflever det ved din lokale genbrugsbutik. Har du overtaget et gammelt hus med en garage og indkørsel, der er fyldt med ting, der ikke er dine, vil du blive overrasket over, hvor meget plads du pludselig har, når der bliver ryddet op.

Start fra en ende af

Derefter kan du gennemgå havens elementer et ad gangen. Slå græsplænen, og så eventuelt græsfrø, hvis der er huller i plænen. Klip hækken, og eventuelle buske, og fjern lavthængende grene på æbletræer eller den gamle elm med gyngen i. Lug ud i bede og mellem fliser eller brædder på terrassen, så du ikke pludselig får et uplanlagt blomsterbed midt på terrassen. Hvis fliserne er gamle og har en trist farve, kan du bruge fliserens, så de får en friskere farve og kan holde flere år, før de skal skiftes ud. Det kan både gøres manuelt eller med en maskine, du kan leje i det lokale byggemarked. Mal stakit, tørrestativ, hundehus, skur, højbede eller legehus, hvis det trænger.

Gå efter genbrug

Skal du have bygget noget til din have, kan du hurtigt spare mange penge ved at købe materialerne brugt. På nogle sider på nettet kan du endda være heldig at få fliser, brædder til terrassen eller havemøbler helt gratis. Det kræver selvfølgelig, at du er klar over, at du ikke får lige præcis det produkt, du har bestemt dig for, men omvendt vil du sikkert blive superglad, når du ser det flotte resultat, som du ikke har givet en krone for.

Spørg om hjælp

Hvis listen over gøremål i haven allerede indeholder mange flere punkter, end du realistisk set ved, at du får gjort, kan du overveje at holde en havedag. Køb alle de materialer, der skal bruges, og lej det udstyr, der bliver nødvendigt, og spørg alle dine havekyndige venner, om de vil give en hånd med. Dagen inden kan du lave en masse mad og købe rigeligt med drikkevarer, så havehjælperne ikke skal lide nød, mens de knokler i din have. På den måde får du ordnet en masse ting hurtigt, og du kan hygge dig med dine venner, og glæde dig over, at I snart kan holde en skøn havefest på din matrikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *